Fysiotherapie de Goffert

Tennisrevalidatie


Tennisrevalidatie is voor tennissers die tijdens en/of na het tennissen last hebben van blessures, waardoor het tennissen beperkingen, pijn en/of minder plezier oplevert.
Het tennisrevalidatieprogramma heeft als doel om samen met de tennisser/patiënt te werken aan een functioneel herstel om zo het tennissen zonder klachten en met plezier weer verantwoord te kunnen hervatten.

Het revalidatieprogramma is gericht op tennissers met klachten van allerlei aard. Voorbeelden zijn:

 • spier-, pees- en bandletsel van diverse gewrichten;
 • klachten na een operatie zoals bijvoorbeeld total knee of total hip na verwijdering meniscus bij een kijkoperatie;
 • of na een operatie van schouder, elleboog of rug.

Tennissers met een geboren, of verworven ziekte en/of aandoening kunnen na een grondige analyse eveneens in aanmerking komen voor dit programma. Dit betekent, dat ook rolstoeltennissers in aanmerking komen.

Het revalidatieprogramma behelst de volgende onderdelen:

 • persoonlijk gesprek en inventarisatie van de bestaande klachten en/of beperkingen;
 • uitgebreide slaganalyse (van de technische uitvoering) van de diverse tennisslagen, met behulp van een slaganalyseformulier en video-opnamen;
 • fysiotherapeutische behandeling (bij Fysiotherapie de Goffert);
 • het verbeteren van techniek en timing op de tennisbaan;
 • aanbevelingen voor voorkomen en genezen van klachten:
  • de keuze van verantwoord tennismateriaal (rackets, snaren, tennisschoenen en dergelijke);
  • het gebruik maken van tape-, bandage- en/of braceconstructies;
  • warming-up, rekkingsoefeningen en cooling-down;
  • de opbouw van de tennisspecifieke belasting.

Bij het revalidatieprogramma wordt ondermeer gebruik gemaakt van de principes van de Manuele Therapie Marsman. Dit is een onderzoeks- en behandelingsmethode, die gebaseerd is op voorkeurshoudingen en -bewegingen van de wervelkolom. Die bewegingen zijn van invloed op het functioneren van onder andere schouder, arm en been. De therapie is dan ook gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom om zodoende een meer verantwoorde technische uitvoering van de slagen mogelijk te maken met verminderde kans op blessures.

In de periode tussen 1 april en 1 oktober van elk kalenderjaar vindt de tennisrevalidatie hoofdzakelijk buiten plaats op de graveltennisbanen van T.V. Rapiditas aan de d'Almarasweg te Nijmegen. In de winterperiode worden de indoortapijtbanen gebruikt van het Racketcentrum Nijmegen aan de Marie Curiestraat.

De locatie, waar het revalidatieprogramma plaatsvindt is afhankelijk van de datum van inschrijving en het weer (binnen of buiten). Dit wordt na inschrijving aan u persoonlijk medegedeeld. De kosten worden hoofdelijk omgeslagen (max. 6 personen per groep). Wanneer er gebruik gemaakt wordt van de tennishal, komen de kosten van de baanhuur erbij, tegen speciaal tarief voor tennisrevalidanten.

Voor meer informatie over sportfysiotherapie en sportrevalidatie zie de volgende sites: Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Gezondheidszorg (NVFS).